Sojaprotein

Sojaprotein utvinns av sojabönor, som är en baljväxt, ursprungligen från östra Asien. Sojaproteinpulvret i sin tur görs i regel på sojaflingor eller sojamjöl, och vi hittar dem i fyra varianter – koncentrat, isolat, hydrolysat och sojamjöl. Vanligaste formen är isolat, då det innehåller så mycket som upp till 95% protein.

Det som skiljer sojaprotein från de flesta andra vegetabiliska proteintyper är att det innehåller alla de nio essentiella aminosyrorna, främst då glutamin och arginin.

Sojaprotein är ett protein som är ganska omdebatterat i branschen. Anledningen till det är att sojabönan innehåller olika isoflavoner, vilka betraktas som växtbaserad östrogen eller fytoöstrogen. Det har samma (men svagare) verkan som det östrogen som finns i kroppen, vilket man inte vill ha i sig när man ska bygga muskler. I proteinpulver av soja är dock det mesta av detta avlägsnat så dess betydelse är obefintlig, eller åtminstone marginell.
Dessutom bör påpekas att betydelsen av de hormonella effekterna av regelbundet intag av sojaprotein är fortfarande inte ordentligt utforskat.

En bra och användbar källa till protein

Sojaprotein är kanske inte lika utforskat som proteinkälla/komplement till andra kosttillskott på marknaden, när det gäller idrottande, träning, styrketräning, eller t.ex. fitness. Det har mindre biotillgänglighet och en lite lägre halt av aminosyror än vassle- och kaseinprotein. Dock har sojaprotein ett högre biologiskt värde än t.ex. kaseinprotein.

Men sojaproteinet är ändå en mycket användbar proteinkälla och används av många som ett alternativ till andra proteinkällor. Det är också ett av få proteintillskott som vegetarianer kan ta, då de flesta proteinpulver innehåller animalier.

Soja har producerats och konsumerats i över 5 000 år, och ses som en bra proteinkälla – det är också det näst mest sålda proteinet av de som inte innehåller produkter från djurriket.

De olika typerna av soja protein

Som vi nämnde inledningsvis finns det fyra typer av sojaprotein: koncentrat, isolat, hydrolysat och sojamjöl.

  • Sojamjöl består av sojaflingor som är avfettade och grovt malda. Det är denna typ som innehåller minst halt av protein, ungefär mellan 40-60%
  • Sojaproteinkoncentrat är ett sojaproteinpulver med ca 70-80% proteinhalt. Övrigt innehåll är främst fett och kolhydrater. Man får fram koncentraten genom antingen blandning med organiska lösningsmedel eller att man avfettar och värmebehandlar sojaflingor
  • Sojaproteinisolat fås fram via en alkalisk extraktion av avfettade sojaflingor. Det är den renaste formen av sojaprotein med en proteinhalt på ca 90%
  • Hydrolysat är en proteintyp som fås genom en relativt ny teknik – en enzymatisk hydrolys av antingen isolat eller koncentrat av sojaprotein

Olika sätt att få i sig sojaprotein

Sojabönan är en otroligt mångsidig liten böna. Och det finns tusentals olika produkter i handeln, som baseras på sojabönor, och det tillkommer mängder av nya varje vecka, i takt med att allt fler går över till en växtbaserad kost. Vi kan hitta massor av köttsubstitut, smörgåspålägg, mjölk, mjöl, ost, bara för att ta ett litet exempel.

Här är några bra källor till att få i sig sojaprotein:

  • Färdiga proteinpulver i någon av de fyra varianter som nämnts här. Man vet exakt hur många gram protein man får i sig, och det är också det enklaste sättet.
  • Sojaprodukter som vegokorvar, burgare, biffar och andra köttsubstitut. Tips på maträtter kan vara piroger, sopor, lasagne, pizza med sojafärs… det finns mängder av alternativ.
  • Sojaprodukter som fermenterats, t.ex. tempeh, miso, tamari, natto, sojasås mm.
  • Eller varför inte färska sojabönor?

Sojaprotein tas upp relativt långsamt i kroppen, och kan därför vara ett bra komplement till exempelvis vassleprotein som tas upp mycket snabbt. Det är dessutom ett fullvärdigt alternativ för veganer och ett mycket bra allroundprotein.